Fokuserte tilhørere i salen.
Fokuserte tilhørere i salen.

Aktiv hele livet: Vi vet hva som virker!

Vet vi hva som hjelper? De omtrent 70 deltakerne på Inspirasjonssamlingen "Aktiv hele livet – fra lek til livslang helse" som ble arrangert hos Roklubben i Drammen torsdag 19. september, vil nok svare et høylytt ja på det spørsmålet. Foredragsholderne Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Yngve Carlsson, forsker, og Solfrid Bratland-Sanda, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, ga alle deltakerne mer enn nok grunnlag for dette svaret.

Vi sakser fra noen av foredragene:

  1. Fysisk aktivitet forebygger de store folkesykdommene som demens, slag, diabetes osv.
  2. Fysisk aktivitet virker, sosialt fellesskap virker, fysisk aktivitet i et sosialt fellesskap virker enda bedre.
  3. Fritidsaktivitet og samhold: «Jeg har fått venner».

Foredragsholderne tok for seg temaet med forskjellige perspektiver, og til sammen ga de et godt svar på at frivilligheten gjennom sitt arbeid ute i lokalmiljøene i alle kommunedelene i Drammen bidrar til å oppfylle det forskningen har funnet ut:

  • At fysisk aktivitet kan redusere risikoen for tidlig død med over 50 %, noe som er betydelig høyere enn effekten av mange medisiner.
  • Fysisk aktivitet gir enestående helsegevinster, inkludert redusert risiko for over 25 kroniske sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer.

Vi merker oss spesielt at artikkelen “Den neglisjerte vidundermedisinen” i legetidsskriftet til Legeforeningen konkluderer med:

  • En sunn livsstil kan forlenge livet med 24 år, mens de beste forebyggende medisinene, som kolesterolsenkende statiner, bare kan forlenge livet med cirka en uke.

Vi avslutter med dette sitatet fra Solfrid Bratland-Sandas presentasjon:

Idrett = lek med avanserte regler. Du er aldri for gammel til å leke!

Last ned presentasjonen ved å følge lenkene til høyre for dette innlegget.