Tildeling av ekstramidler høsten 2024 for like muligheter til å delta i idretten i Drammen.
Tildeling av ekstramidler høsten 2024 for like muligheter til å delta i idretten i Drammen.

Tildeling av ekstramidler høsten 2024

Drammen idrettsråd viser til brev fra Kulturdepartementet (KUD) datert 24.mai. 2024 og brev fra Norges idrettsforbund datert 26.06 om ekstraordinært tilskudd på kr 4527 786,-til lokale idrettslags arbeid for inkludering av barn og ungdom (6-19 år) Formålet med tilskuddet Formålet med tilskuddet er å gi alle barn og ungdom mellom 6-19 år like muligheter til å delta i medlemsbaserte lag og foreninger som driver idrett eller fysisk aktivitet, uavhengig av hvem de er, hvor de bor og hva foreldrene tjener.

Midlene skal understøtte:

  • Idrettslagenes arbeid med å inkludere barn og ungdom som faller utenfor på grunn av sosial ulikhet og sosioøkonomiske årsaker.
  • Holde foreldrebetalingen og aktiviteter som er kostnadsdrivende nede.

Med denne tildelingen har staten tre ganger bevilget ekstramidler til formålet. Posten er ikke inne i statsbudsjettet som en fast tildeling og idrettsrådet kjenner ikke til om det vil bli ytet midler i 2025. Det er opp til den enkelte klubben å forvalte midlene innenfor retningslinjene. Idrettsrådet oppfordrer klubbene til også å vurdere om midlene skal benyttes til reduksjon av medlems- og aktivitetsavgifter.

Idrettsrådet fordeler midlene i sin helhet i tråd med statlig kriterier.

Styret i Drammen idrettsråd vedtok 27.08.24 videreføring av tidligere vedtak fra 3.06.23, med samme tildelingsmodell, kriterier og matematisk modell for tildeling av ekstramidler for høsten 2024.

Kriterier for tildeling:
1. Modellen prioriterer geografiske områder der de sosioøkonomiske forskjellene i kommunen er størst. Tall er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om antall og andel barn i familier med vedvarende lavinntekt for Drammen. Antall barn og unge som lever i vedvarende lavinntektsfamilier i hver kommunedel er hentet inn fra Drammen kommune
2. Modellen er basert på idrettslagets aktivitetstall for målgruppen 6-19 år, og hvilken kommunedel idrettslaget utøver sin aktivitet. Tallmateriale er hentet fra medlemsregistreringen.

Det vil være idrettslag som basert på antall barn og unge i målgruppen ikke er tildelt midler, da idrettslag ikke gis beløp under kr 1000. (Ref tildelingsbrev fra KUD.) Idrettslag med mindre enn 10 medlemmer i målgruppen sammenfaller i det alt vesentlige med disse og er av administrative hensyn ikke omfattet.

Idrettslag har ansvar for å benytte midlene i tråd med kriterier fra Kulturdepartementet og Drammen idrettsråd. Det er ikke et krav at midlene må benyttes i 2024.
Idrettslag som har oppgitt eller allerede har en egen konto for Solidaritetsfondet må selv sørge for å overføre midlene til oppgitt konto. (NIF utbetaler til idrettslagets hovedkonto)
Idrettslag som har oppgitt prosjektnummer, må selv sørge for at midlene som benyttes knyttes til dette prosjektnummeret.

NB! Til informasjon vil idrettsrådet i løpet av høsten sende ut et enkelt rapporteringsskjema for året 2023. Det er avgjørende at alle idrettslag svarer ut skjemaet, slik at Drammensidretten kan gi et felles totalbilde av hvor mange barn og unge idretten har støttet i 2023.  

Drammen idrettsråd publiserer fordelingen på sine nettsider når alle utbetalinger er foretatt.

Er det spørsmål knyttet til Solidaritetsfondet, eller andre spørsmål, ta kontakt med: Janne Cecilie Hafskjold (Sissi) på:
epost: janne.hafskjold@drammenir.no, tlf.nr: 907 47 401