I kommunens første 5 år er det ikke påbegynt et eneste nytt idrettsanlegg av betydning. Kommunedirektørene foreslår krone null som kommunalt bidrag for neste fireårsperiode. Dette i en kommune med stor underdekning av anlegg og hvor idrettslagene har meldt inn i overkant av 70 ulike anleggsbehov for å opprettholde og utvikle aktivitet. Et bredt spekter av partier har sluttet seg til idrettsrådets forslag om en modell hvor kommunen for de minste anleggene bidrar med en tredjedel av finanseringen. Anleggene vil motta tilsvarende i spillemidler og klubb/næringsliv/stiftelser vil bidra med resterende. Løsningen vil over få år utvikle en rekke mindre og mellomstore anlegg rundt i alle kommunedeler. Kommunedirektøren har i en utredning nå i høst bekreftet modellen som god. Med bevilgninger på budsjettet for 2025 vil idretten raskt komme i gang med bærekraftige anlegg for både organisert og uorganisert aktivitet.
Idrettslagene eier og drifter om lag 60 idrettsanlegg. Anleggene er av akkurat like stor verdi som et noenlunde tilsvarende antall kommunale anlegg. For å drifte egne anlegg må klubbene årlig ta ut nesten 30 millioner fra aktivitet. Over tid kan man anta et like stort beløp som årlig reinvesteringsbehov. Det kommunale tilskuddet til de lagseide anleggene dekker en brøkdel av kostnadene. I temaplanen for idrett som kommunen vedtok i 2023, er likeverdige vilkår en av tre hovedsatsninger. I stedet for å bevilge midler, tenker nå kommunedirektøren å utrede videre innenfor neste fire år. Manglende bevilgninger til lagseide anlegg er en ikke legitim fordeling av fellesskapets midler. Klubber med høye anleggskostnader som IBK, MIF og SSK melder om store økonomiske utfordringer og intern slitasje.
Drammen kommune og idretten i Drammen har i mer enn 10 år utviklet programmet Aktive Lokalsamfunn til en suksesshistorie med nasjonal oppmerksomhet. Nedskjæringer i skolebudsjettene gjør at rektorer føler seg tvunget til å trekke midler ut av samarbeidet. Et enstemmig hovedutvalg har vedtatt at det må utarbeides langsiktig, bærekraftig finansering av Aktive Lokalsamfunn. Idrettsrådet forventer at arbeidet med dette påbegynnes så snart evalueringsrapport foreligger om noen få måneder og med ambisjon om å innarbeide fra 1. tertial 2025.
For ikke å drukne i den kommende eldrebølgen, er Drammen avhengig av at våre nye seniorer holder seg gjennomgående friskere enn tidligere generasjoner. Den lavest hengende frukten for å få til dette er bedre fysisk form. Med kommunens bevilgning for inneværende år på kr. 300.000 med tillegg av midler fra Dam Stiftelsen og i et samarbeid med Buskerud Pensjonistforbund, har idretten i Drammen i 2024 kommet i gang med senioraktiviteter i alle kommunedeler. Vi har nå flere hundre godt voksne i ukentlig fysisk og sosial aktivitet. Aktivitetene er en suksess. Drammen er en foregangskommune. Kommunens bevilgning tilsvarer besparelsen av 1 sykehjemsplass i 73 dager. Drammen idrettsråd garanterer at bevilgningen allerede er innspart. For å utvikle og forbedre senioraktivitetene må beløpet for årene fremover økes. En videreføring i 2025 med 1 million tilsvarer en besparelse av 1 sykehjemsplass i 240 dager. Vi kan vanskelig se midler som gir høyere avkastning for kommunen. Sammenhengen med kommunens valg av bærekraftsmål for god helse og livskvalitet er 100%.
Drammen kommune har lagt fem av FNs bærekraftsmål til grunn for temaplanen som gjelder for idrett. Planer i seg selv gir ikke bærekraftig utvikling. Kun handling på en måte som oppfyller mål for miljø, klima, mindre ulikhet, god helse, samarbeid med mer, er det som gir utvikling til Drammen. Idrett og annen frivillighet er en del av løsningen for Drammen. Bevilgninger på de områdene som er tatt opp i denne kronikken, gir bærekraftig handling. Fortsatt sementering av kommunens bidrag gir ingen utvikling.
De temaene idrettsrådet har arbeidet med i fem år, er godt ivaretatt i partienes program for inneværende periode. Også posisjonspartienes samarbeidsplattform angir mål og virkemidler som samsvarer med idrettens behov. Vi er allerede solid på overtid for å gi program og planer handling og bevilgninger. Midler til idretten vil både på kort og lang sikt gi Drammen mangegangen i økonomisk avkastning.
Drammen idrettsråd ber kommunestyret ta idrettens utfordringer på alvor og nå etter fem år med utredninger komme i gang med bevilgninger.