AdobeStock_118746105.jpeg

Endringer i skolestrukturen i Drammen: En trussel mot idrettslagene?

Drammen kommune vurderer betydelige endringer i skolestrukturen, noe som kan få store konsekvenser for våre lokale idrettslag. I et nylig møte mellom Drammen idrettsråd (DIR) og kommunen diskuterte vi hvordan justeringer av skolegrenser og nedleggelse av skoler kan påvirke idrettslagene både økonomisk og organisatorisk. Drammen idrettsråd sendte i forrige uke et foreløpig innspill til prosessen, her er hovedtrekkene i skrivet.

Generelle innspill og bekymringer

DIR understreker i skrivet viktigheten av god informasjon og en transparent prosess fra kommunens side. Vi ønsker å bli involvert i prosesser etter politiske vedtak om hvilke skoler som skal nedlegges, da vi kan bidra med detaljert informasjon. Endringer i skolestrukturen vil påvirke idrettslagene, både når det gjelder drift og rekruttering. Justering av skolegrenser kan utfordre idrettslagene på flere områder, inkludert rekrutteringsgrunnlag og samarbeid mellom idrettslag.

Påvirkning på Idrettslagene

Et konkret eksempel er hvis elever fra Aronsløkka skole overføres til Øren skole. Dette kan føre til at elever i samme klasse blir medlemmer i to ulike idrettslag, noe som kan svekke fellesskapet. Økt elevtall ved noen skoler kan gi konsekvenser for anleggskapasitet og allerede lange ventelister hos noen idrettslag. Dette kan også påvirke idrettslagets rekrutteringsgrunnlag der skoler legges ned.

Vi er bekymret for at idrettslagene vil miste rekrutteringsgrunnlag og dermed også medlemmer og tillitsvalgte. Det er også bekymring knyttet til gode samarbeid på tvers av idrettslag om idrettslag må rekruttere medlemmer fra samme skole. For eksempel, hvis elever på Aronsløkka skole overføres til Øren skole, kan dette føre til at skoleelever i samme klasse er medlemmer i to ulike idrettslag, noe som kan svekke fellesskapet for både barn, unge og foreldre.

Økonomiske konsekvenser

Uavhengig av hvilke skoler som nedlegges, vil Drammensidretten bli berørt økonomisk. Sterke samarbeid mellom skole og idrettslag, bygd opp over mange år, vil også bli påvirket økonomisk. Dugnad, frivillighet og dermed aktiviteten kan i verste fall forvitre og føre til nedleggelse av idrettslag. Skolen som nærmiljøanlegg og leie av skolefasiliteter vil påvirke idrettslag direkte. Det vil være større avstand til aktivitet med langsiktige konsekvenser, og det vil også medføre transportutfordringer.

En løsningsorientert tilnærming

Vi i Drammen idrettsråd ønsker å være løsningsorienterte og bidra til gode overgangsprosesser sammen med både kommune, skole og idrettslag. Vi understreker viktigheten av å opprettholde sterke samarbeid mellom skole og idrettslag for å sikre gode oppvekstmiljøer og trygge nabolag.