Klesindustrien er en betydelig kilde til klimagassutslipp, faktisk større en fly- og sjøtransport til sammen. Enkelt sagt så halveres utslippene om klær blir brukt dobbelt så lenge. I tillegg til klimagassutslipp, står tekstilindustrien for store giftutslipp, bruker mye vann og legger beslag på store arealer. Klær, sko og tekstiler er en stor del av idretten og kan være med og bli en del av løsningen.
Lenge leve klærne
Klær kan få lengre levetid ved at du bruker klærne lengre selv, eller ved at andre får mulighet til å overta klærne du ikke bruker lenger. Kanskje du kan overta klær i god stand fra andre?
Uansett hvem som arrangerer tar du med opptil sju plagg som du tror andre kan ha glede av. Har du ikke klær å bytte inn, kan du likevel stikke innom og se om du finner noe som passer for deg.
Populært med klesbytte
Å få seg nye brukte klær er gøy. Det er bra for lommeboka også. At det ikke fører til større klimautslipp er enda bedre. Den store klesbyttedagen er en gave til alle som vil være med å løse klimaproblemet og gjøre verdens søppelberg mindre, enten som arrangør eller deltaker.
Over 12 500 mennesker deltok på Den store klesbyttedagen i 2023. Det ble det registrert nærmere 67 900 klesbytter, gjennom 274 lokale arrangement. Blir det ny rekord i år?
Lag egne klesbyttedager i idrettslaget
Gry E. Garlie fra Asker Idrettsråd mener klesbyttedag passer idretten godt.
- Vi jobber mye med integrering og redusere utstyrspress, spesielt for barn og unge. Gjennom organiserte klesbyttedager blir det enklere og mer vanlig for alle å bytte både treningsklær og andre klær. Lagenes drakter har logoer og navnet til idrettslaget. Det gjør plaggene lite egnet for vanlige klesbyttedager, men desto mer aktuelle for nye deltakere.
Garile foreslår at klesbyttedager i idretten suppleres med bytte eller slag av brukt idrettsutstyr.
- Også for utstyr er det mye som byttes etter hvert som barn blir større, uten at utstyret slites ut, sier hun videre.
Lokale arrangement over hele landet
Den store klesbyttedagen arrangeres i samarbeid med frivillige lag og organisasjoner over hele landet. Flere idrettslag er med som arrangører.
Det kreves ikke nødvendigvis så mye ressurser å arrangere om du har tilgang til et lokale, f.eks. et klubbhus eller en gymsal. Få arrangementet ut på Facebook og plakater i ditt lokalmiljø, og du er i gang!
Naturvernforbundet har laget en egen artikkel med tips om klessbyttedag for idrettslag: