Dato: Torsdag 21.november klokken 18.00 - 21.15
Sted: Knarvik videregående skole
Tilstede: Representanter fra ca. 15 idrettslag
Ansatte ved Kulturetaten i Alver kommune
Vestland idrettskrets
Fylkespolitiker fra Arbeiderpartiet
Lokalpolitikere fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Uavhengige
Idrettsrådet hadde invitert 6 idrettslag fordelt geografisk til å gi deltagerne et innblikk i hvordan de ser på følgende spørsmål:
- Hvordan er samarbeidsklima innad i egen klubb?
- Hvordan er samarbeidsklima med naboklubber?
- Kan vi få enda flere aktive med bedre planlegging og bedre samarbeid?
- Kan vi oppnå bedre sportslige resultater via bedre samarbeid?
- Har vi rett og slett for mange idrettslag i Alver?
Følgende spørsmål skulle besvares innen anleggssituasjonen
- Har vi nok idrettsanlegg, eventuelt hvilke anlegg mangler?
- Er det likegyldig hvem som eier, drifter og videreutvikler anlegg?
- Fungerer dagens driftsavtaler med Alver kommune?
Alver kommune har mottatt betydelige midler til inkludering av barn og unge som lever i vedvarende lavinntektsfamilier. Har tilskuddene gitt ønsket effekt?
Svarene fra de seks inviterte idrettslagene varierte i liten grad. Her er noen fellestrekk:
Samarbeid
- De aller fleste påpeker at det er godt samarbeid innad i klubben. Det betyr ikke at det ikke er rom for forbedringer. Gode arenaer for planlegging og diskusjoner innad i klubben og mellom de forskjellige gruppene er viktig. Har alle klubbene utarbeidet “Årshjul” for internkommunikasjon?
- Samarbeid mellom naboklubbene varierte litt mer. Samarbeid innen lagidretter er nok mer vanlig enn innen individuell idrett, som for eksempel karate. Flere av lokalklubbene var inne på at innen fotball og håndball vil de beste utøverne ofte søke etter et høyere nivå på trening og i kamp. De beste vil “alltid klare seg” hører vi ofte. NBK har tatt et initiativ for å bedre samarbeidet innen fotballen lokalt i Alver. Det er prisverdig og idrettsrådet vil oppfordre alle lag til å være åpen for enda bedre samarbeid. Samtidig vil idrettsrådet presisere at “ensidig samarbeid” er en dårlig løsning. Samarbeid må bety at det er mer enn 1 part som vinner på å samarbeide.
- Nesten alle påpekte at det er sannsynlig at bedre internt og eksternt samarbeid, vil kunne gi enda flere aktive. La oss alle jobbe for det.
- Bedre sportslige resultater er ofte en konsekvens av godt arbeid over tid. Noen av de lokale idrettslagene ga uttrykk for at det viktigste for dem er et tilbud til breddeidrett og ikke topping. Det synes idrettsrådet er et sunt og godt utgangspunkt. Men vi skal heller ikke glemme, at gode sportslige resultater ofte stimulerer til bredde. Her er det Ja takk begge deler som gjelder.
- Har vi for mange idrettslag i Alver? Her var de aller fleste enige om at det er vanskelig å si. Vi vet at idrettslaget omtales som limet i lokalsamfunnet, derfor er det viktig å ta vare på idrettslagene rundt om i bygdene. En deltager mente at innen håndball hadde det sannsynligvis vært en god ide å samle flere lag.
Anlegg
- Gjennomgående fra alle som presenterte, er at de gir uttrykk for at selv om Alver har mange fine idrettsanlegg, er det plass til flere anlegg. Uten tvil er hallkapasiteten sprengt for lenge siden.
Et annet poeng som gikk igjen er at kampsport mangler totalt anlegg som er spesialdesignet for sporten. Det er direkte dårlig og idrettsrådet håper at klubbene sammen med kommunen klarer å få på plass et eget kampsportsenter sentralt i Knarvik til tross for dårlig kommuneøkonomi. Når Nordhordland karateklubb har måtte halvere medlemsmassen på grunn av manglende anlegg, lyser det rødt i alle lamper.
Sjøsportsenter har vært på ønskelisten de siste 15 årene, idrettsrådet oppfordrer kommunen til å inngå avtaler med grunneiere i aktuelle områder med tanke på å få utviklet et sjøsportsenter så raskt som mulig.
Idrettsrådet har tidligere spurt kommuneledelsen om hvor kommunen står i forhold til Alverbadet A/S. Kommunen har en intensjonsavtale med Alverbadet, men kommuneøkonomien tilsier ikke at kommunen på nåværende tidspunkt kan gå tungt inn på finansieringssiden.
Nordhordland Skjeiseklubb argumenterte sterkt for at kommunen og idrettsrådet må være positive til utredning av mulig skøyteareal sentralt på Knarvik eller Frekhaug. Idrettsrådet har forståelse for at det er gunstig med sambruk mellom et svømmeanlegg (som krever mye energi) og kunstfrossen isflate som gir energioverskudd. Både svømmeanlegg og kunstfrossen isbane er meget kostbart å bygge og drifte. Tiden vil vise om innbyggere i Alver får tilgang til moderne svømmeanlegg og kunstfrossen isflate.
- Er det likegyldig hvem som eier, drifter, vedlikeholder og utvikler idrettsanlegg?
Gjennomgående svar er at de store tunge anleggene bør eies og følges opp av kommunen. Forutsetningen er selvsagt at kommunen har nok ansatte med nødvendig kunnskap og ikke minst har tilgang til utstyr for å drifte, vedlikeholde og videreutvikle anleggene. Det er dessverre ikke tilfelle i dag. Idrettslag som selv eier anlegg, ser ut til å klare drifts- og vedlikeholdsoppgavene vel så godt som de kommunale anleggene. IL Kvernbit sitt anlegg på Fossemyra kan i så fall være et eksempel på hvordan personer med kunnskap og stort engasjement klarer å holde store fotballbaner fri for snø også i helger og etter klokken 15.00.
For IL Kvernbit og Nordre Holsnøy idrettslag er det ikke helt likegyldig hvem som eier idrettsanlegg. Både Kvernbit og NHIL betaler årlig leie til Stiftelsen Meland Aktiv som eier og drifter idrettshallen på Fossemyra. Alver kommune har gratis hall-leie til alle under 19 år. Her kan idrettsrådet oppfordre Alver kommune til å gi en ekstrastøtte, slik at det blir rettferdig for alle idrettslag. Oppfordringen er herved sendt.
Konklusjon anlegg:
Selv om idretten i Alver disponerer mange flotte anlegg, er det ønskelig med flere moderne anlegg. Hallkapasiteten er sprengt, flere vinteråpne fotballanlegg er ønsket, moderne kampsportanlegg må prioriteres, sjøsportanlegg er sterkt ønsket, moderne svømmeanlegg er ønsket og kunstfrossen isflate er ønsket.
- Fungerer dagens driftsavtaler mellom idretten og kommunen?
Idrettslag som har inngått avtale ga uttrykk for at de var godt fornøyd. Idrettsrådet vet at kommunen er i positiv dialog med flere klubber, la oss håpe at det inngås flere avtaler i løpet av 2025.
Inkluderingsfond
Alle ga positiv tilbakemelding på den økonomiske støtten idretten i Alver har mottatt for å motvirke frafall på grunn av økonomiske grunner. Alle har opprettet inkluderingsfond og alle har gitt utøvere støtte. Støtteordningen fungerer etter hensikten!
Daglig leder i Alver idrettsråd?
Fra salen kom det innspill om at Alver idrettsråd, som er ett av de største i Vestland fylke, bør vurdere å ansette daglig leder. Ingen tvil om at det utføres et stort arbeid i idrettsrådet. Ved å ansette en daglig leder vil idrettslagene kunne få mye mer hjelp administrativt. Ideen ble appludert og Vestland idrettskrets fortalte at det er mulig å avsette inntil fem prosent av hva kommunen mottar i LAM til daglig leder i et idrettsråd. Forutsetningen er at kommunen bidrar med minst like stort beløp. Idrettsrådet vil jobbe videre med innspillet.
Sluttkommentar
Å samle alle idrettslag til fellesmøte har vært en lang prosess, men endelig er første steg tatt. Håper møtet inspirerer idretten i Alver til å samarbeide enda mer og enda bedre i fremtiden. Samarbeidet mellom idrettsrådet og idrettslagene kan også bedres.
Vi håper dette møtet ga våre lokalpolitikere bedre innblikk i idrettens hverdag. Hvilke utfordringer vi har i hverdagen og hvilke fremtidsplaner/ønsker vi har. Vi tar det gitt at lokalpolitikere ser viktigheten av et levende idrettslag i lokalsamfunnet.
Å skape god kultur for samarbeid internt og eksternt er en prosess og som kjent tar krevende prosesser tid. Hvis alle “skynder oss langsomt” er det god grunn til å tro at idretten i Alver utvikler seg i positiv retning. Lykke til alle sammen.
Frekhaug 22.november 2024
Bjørn Tore Hesjedal, møteleder og referent