OK - ord som er ok å bruke.
PASS PÅ - vis varsomhet ved bruk av disse ordene.
IKKE BRUK - ord du ikke skal bruke.
Ordliste
OK: For at personer med funksjonsnedsettelse skal kunne delta i idrett, er det utviklet en rekke aktivitetshjelpemidler. Dette er hjelpemidler til å bedre eller opprettholde fysisk eller kognitiv funksjonsevne. Du kan søke om utstyr som er spesialtilpasset og kan brukes til trening, stimulering og aktivisering. Alle kan søke NAV om aktivitetshjelpemidler, uansett alder. For de under 26 år er det ingen egenandel. For de over 26 år det en maks egenandel på 4000 kroner. Det kan gis stønad til å drive aktivitet alene eller sammen med andre.
OK: Mennesker med bevegelseshemminger har redusert evne til å bevege seg på grunn av ukontrollerte bevegelser eller nedsatt og manglende funksjon i ben, armer eller hender. Bevegelsesreduksjonen kan være midlertidig eller permanent.
Kilde: NRK
OK: Bias betegner ubevisste fordommer eller forutinntattheter vi alle bærer med oss. Vi liker gjerne å tro at vi behandler alle mennesker rettferdig, men en rekke studier viser at de fleste av oss har en slags ubevisst forutinntatthet i hvordan vi oppfatter mennesker ut ifra kjønn, etnisitet, funksjonsevne, alder, seksuell orientering og kjønnsuttrykk. Steriotyper, fordommer og forestillinger som vi tar avstand fra i våre bevisste tanker, kan likevel påvirke hvordan vi ubevisst oppfatter og møter andre mennesker – altså uten at vi er klar over det selv.
Kilde: Balansekunst.
OK: Å være cisperson, ciskjønnet eller cis innebærer å identifisere seg med kjønnet man fikk tildelt ved fødsel. Begrepet er tatt i bruk som en motsats til trans-begrepene og tydeliggjør at alle har en kjønnsidentitet. Både heterofile, bifile, homofile, lesbiske og personer med variasjon i kroppslig kjønnsutvikling kan være cispersoner.
Kilde: Bufdir.
PASS PÅ: Funksjonshemmede er en stor og variert gruppe. Det er best å spesifisere hvem man snakker om.
OK: Diskriminering er at noen blir behandlet dårligere enn andre, uten at denne forskjellsbehandlingen er saklig, nødvendig og forholdsmessig. Det spiller ingen rolle om hensikten med forskjellsbehandlingen er å diskriminere eller ikke.
Kilde: Bufdir.
OK: Viser ofte til nasjonal opprinnelse, men det kan være ulike etniske grupper innenfor en nasjonalstat. Alle har en etnisk bakgrunn, også hvite nordmenn. «Kulturell/kultur/ bakgrunn» kan være synonymer.
Kilde: NRK.
IKKE BRUK: Dette er et meningsløst begrep. Vi har alle en etnisk opprinnelse.
Kilde: NRK.
OK: Handler om familien man er en del av og er særlig relevant når en ser på barn og unges deltakelse. Slike barrierer kan være familiens økonomi, mangel på tid, demografi, interesse for, og kompetanse, om idrett.
OK:Beskriver mennesker som har bakgrunn fra flere kulturer, for eksempel barn av innvandrere, flyktninger eller foreldre med ulik etnisk bakgrunn. Vær gjerne mer presis: Si hva slags kultur det er snakk om.
Kilde: NRK.
IKKE BRUK: «Fremmed» er i utgangspunktet negativt fordi de brukes til å skape distanse eller å ekskludere. Bruk et mer presist begrep.
Kilde: NRK.
PASS PÅ: Begrepet blir ofte brukt som motpol til funksjonshemmet, men kan bli oppfattet som støtende fordi det motsatte av det å være frisk, er å være syk.
Kilde: NRK
OK: Brukes om personer som får sin praktiske livsførsel vesentlig begrenset i møte med barrierer. Utformingen av omgivelsene og den konkrete situasjonen avgjør i hvilken grad den enkelte opplever å være funksjonshemmet.
Kilde: NRK.
OK: Fysisk og kognitivt fungerer vi alle ulikt. Det er vanlig å bruke uttrykket «mennesker med nedsatt funksjonsevne» om en gruppe, men variasjonen og graden av folks funksjonsevne er så mangfoldig at det er vanskelig å lage en avgrensning. Folks funksjonsevne kan variere i løpet av livet og være situasjonsbetinget. Ved å bruke funksjonsmangfold / funksjonsvariasjon skapes et større «vi».
Kilde: NRK.
OK: Er nedsatt kognitiv funksjon eller bevegelses-, syns- eller hørselsfunksjon.
Begrepet funksjonsnedsettelse er synonymt med nedsatt funksjonsevne eller redusert funksjonsevne.
Kilde: NRK.
PASS PÅ: ble tidligere brukt ved omtale av mennesker med fysisk funksjonshemming. Dette er et begrep som ikke bør benyttes om personer, siden det kan bli oppfattet som nedsettende. Ordet blir derimot brukt i ulike sammensetninger som HC-parkering, handikaptoalett, Handikapforbundet osv.
Kilde: NRK.
OK: Kjønnsnøytralt pronomen som kan brukes om personer som ikke vil (eller kan) settes i bås som enten kvinne eller mann. Begrepet kan også brukes om personer man ikke kjenner til det foretrukne pronomenet til, når man ikke vet hvilket pronomen en person foretrekker, eller når kjønn ikke spiller noen rolle. I 2022 kom ordet «hen» inn i Språkrådets rettskrivingsnormer for nynorsk og bokmål.
Kilde: Bufdir.
OK: Hørselshemmet blir brukt som en samlebetegnelse for dem som er helt døve eller har nedsatt hørsel.
Kilde: NRK
OK: En person som ikke opplever å passe inn i kategoriene «mann» eller «kvinne». Å være ikke-binær handler om kjønnsidentitet og ikke om hvordan kroppen ser ut. Noen ikke-binære identifiserer seg som noe midt mellom kvinne og mann, andre identifiserer seg ikke ved kjønn. I samfunnet deles ofte kjønn inn i to kategorier, jente og gutt. Denne inndelingen passer ikke for alle.
Kilde: Bufdir.
OK: Faktorer tilknyttet den enkelte person og kan være egen forståelse av nytten og interessen for idretten, fysiske, psykiske, følelsesmessige eller sosiale funksjonsnivå, botid i Norge og grad av fortrolighet til det norske samfunnet.
OK: Intersex/interkjønn er en betegnelse brukt om mennesker som har kropper som skiller seg fra det som vanligvis assosieres med ‘mannskropper’ eller ‘kvinnekropper’.
Utviklingen av kropper avhenger av mange faktorer og resultatet er mangfold i kropper. Intersex/interkjønn viser seg som ikke-typisk sammensetning av hormoner, kromosomer, indre kjønnsorganer, ytre kjønnsorganer. Ikke alle variasjoner i kroppslig kjønnsutvikling er synlige. Noen kan være født med én sædleder og én eggleder, mens andre kan ha en normbrytende sammensetning av kromosomer eller hormoner som er avgjørende for den fysiske kjønnsutviklingen. Mange oppdager ikke dette før ved pubertet eller i voksen alder. Det er grunn til å tro at en del personer med variasjon i kroppslig kjønnsutvikling aldri finner ut at de har en variasjon.
OK: Kjønnsmangfold handler om at det finnes mange måter å være kvinne/mann eller gutt/jente på, både for homofile, heterofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Begrepet åpner også opp for at det finnes flere kjønnsidentiteter enn kvinne og mann. Begrepet kan bidra til å skape rom for ulike kjønnsuttrykk, -preferanser og -identiteter uten å kategorisere.
Seksualitetsmangfold handler om å anerkjenne eksistensen av et flertall av seksualiteter uten at disse trenger å bli kategorisert.
OK: Et kjønnsuttrykk er måten vi gir oss til kjenne på, for eksempel gjennom klær, som enten kvinne, mann, feminin, maskulin eller utenfor samfunnets tokjønnsnorm. Selv om de fleste mennesker presenterer seg i et kjønnsuttrykk som blir oppfattet som klart mannlig eller klart kvinnelig, har noen et kjønnsuttrykk som bryter med todelingen mellom mann og kvinne.
Kilde: Bufdir.
OK: «Å komme ut (av skapet)» er et bilde på prosessen med å fortelle omverden om sin seksuelle orientering og/eller kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Motsatt, «å leve i skapet», betyr at man skjuler sin identitet. Man kan leve i og utenfor skapet samtidig. Noen har for eksempel kommet ut overfor venner, men skjuler sin identitet overfor familie eller kolleger.
I motsetning til hva uttrykket antyder, er ikke det å komme ut noe man gjør kun én gang. Personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet velger hvor åpen man skal være på ulike arenaer til enhver tid.
Kilde: Bufdir.
OK: Kulturelle barrierer viser til kulturell praksis som hindrer noen i å delta.
OK:Barnet/ungdommen lever i en familier som har vedvarende lav inntekt over tid. Lav inntekt kan skyldes sykdom/uførhet, enslig forsørger, forsørger om står utenfor ordinært arbeidsliv og så videre.
IKKE BRUK: I utgangspunktet brukt som skjellsord, men brukes gjerne av skeive om seg selv om andre skeive. Folk som ikke identifiserer som dette bør ikke bruke disse betegnelsene.
Kilde: Foreningen Fri.
OK: Betegnelse på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner som gruppe. Det er også vanlig å inkludere intersex og skeive i denne gruppen, og da blir forkortelsen lhbtiq. ‘Q’ står for queer som er den engelske varianten av skeiv.
Det er etter hvert et stort mangfold av identitetskategorier som hører inn under gruppen av dem som bryter med normer for kjønn og identitet, og noen velger å omtale gruppen som lhbt+ for å synliggjøre at alle er inkludert, men at antallet bokstaver som må til for å inkludere alle blir for lang, og er dermed erstattet av ‘+’.
Kilde: Foreningen Fri.
PASS PÅ: Melaninfattig er betegnelsen for personer med hud som inneholder lite mørkt pigment (melanin) til forskjell fra melaninrik.
Kan brukes når det er hensiktsmessig å beskrive en persons utseende så presist som mulig. Tenk deg om: Er det relevant å nevne hudfarge? Husk: Folk fra Afrika skal kalles afrikanere (på linje med europeere). Bruk helst nasjonalitetsnavn som somalier, kenyaner, namibier.
PASS PÅ: Melaninrik er en betegnelse for personer med hud som inneholder mye mørkt pigment (melanin) og som dermed har ulik grad av mørk hudfarge. Betegnelsen ble laget under et møte i organisasjonen African Youth in Norway i 1999, som en nøytral samlebetegnelse for alle mennesker som kan oppleve rasisme basert på hudfarge.
Ordet kan brukes når det er hensiktsmessig å beskrive en persons utseende så presist som mulig. Tenk deg om: Er det relevant å nevne hudfarge? Husk: Folk fra Afrika skal kalles afrikanere (på linje med europeere). Bruk helst nasjonalitetsnavn som somalier, kenyaner, namibier.
Kilde: Store Norske Leksikon
OK: Minoritetsstress er den tilleggsbelastning individer fra stigmatiserte grupper utsettes for på grunn av sin minoritetsposisjon.
Kilde: Bufdir.
OK: Begrepsparet minoritet / majoritet (mindretall / flertall) er nøkternt og hensiktsmessig å bruke i mange sammenhenger. Mennesker kan tilhøre etniske, språklige og religiøse minoriteter eller majoriteter. Disse begrepene er mer anvendbare på dagens virkelighet enn «innvandrer» og «utenlandsk opprinnelse». Unngå å bruke begrepene uten at du er tydelig på hva slags minoritet det er snakk om, si f.eks. ikke «barn med minoritetsbakgrunn», konkretiser i så fall hva slags minoritet det er snakk om (etnisk, religiøs, språklig).
Kilde: NRK.
IKKE BRUK: Ordet oppfattes ofte nedsettende og ekskluderende og bør unngås.
Kilde: NRK.
IKKE BRUK: Ordet oppfattes ofte nedsettende og ekskluderende og bør unngås.
Kilde: NRK.
IKKE BRUK: Å bruke begrepet normal om mennesker som ikke har funksjonshemninger bidrar til fremmedgjøring av mennesker med funksjonsvariasjoner.
OK: Normer er uskrevne regler, tanker og ideer som et samfunn, og vi som lever i det, tar for gitt. Normer skaper forventninger til hvordan vi skal oppføre oss og hvordan vi skal være og innebærer forestillinger om hva som er positivt og hva som er negativt. Normer varierer mellom ulike samfunn og kulturer og kan endre seg over tid.
Normer for kjønn er utbredte forestillinger som tar for gitt at alle identifiserer seg med kjønnet de ble tildelt ved fødsel og at oppførselen vår og hvordan vi uttrykker oss, samsvarer med dette kjønnet. Normer for seksualitet dreier seg om forventninger til hvem vi tiltrekkes av, forelsker oss i, har sex med, hvordan vi har sex og hva som tenner oss. I et heteronormativt samfunn antas det at alle er heterofile.
Kilde: Bufdir.
PASS PÅ: Begrepet kan oppfattes slik at dette ikke er andres verdier. Uttrykket «vestlige verdier» blir av enkelte brukt på omtrent samme måte. Men verdiene det er snakk om er ofte verdier som finnes også andre steder i verden. Bruken kan derfor oppleves som ekskluderende.
Kilde: NRK.
OK: Paraidrett brukes i dagligtalen i Norges idrettsforbund (NIF) som overordnet betegnelse for fagfeltet, i stedet for «idrett for mennesker med funksjonsnedsettelse».
OK: Dette er den mest presise og minst ekskluderende betegnelsen man kan bruke for å omtale LGBTQ+-personer. Begrepet rommer et vidt spekter av seksualiteter, orienteringer, praksiser, identiteter, kjønnsidentiteter, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika. Det alle som faller innunder begrepet har til felles, er at de bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet.
Kilde: Foreningen Fri.
OK: Skeiv blir ofte brukt som en samlebetegnelse for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet.
OK: Sosiale barrierer viser til sammenhengen mellom lav sosioøkonomisk status og lav deltakelse i idretten.
PASS PÅ: Hvis en person som lever med funksjonsnedsettelse trenger hjelp eller tilrettelegging, sier man ofte at personen har «spesielle behov». Men behovene er som regel ikke så spesielle, som å spise, kle på seg, lese e-post og lignende. Det som varierer, er hvilke verktøy, virkemidler og løsninger man benytter for å fylle ulike behov. Det at man stadig understreker at noen har spesielle behov, kan bidra til at personen føler seg utenfor og er en belastning. Beskriv heller det aktuelle behovet.
Kilde: NRK.
OK: Viser til overordnede strukturer som fører til at visse diskriminerende effekter ligger innebygget i et system. De diskriminerende strukturene er ikke nødvendigvis et resultat av en bevisst handling, men eksisterer like fullt. Kulturelle normer blant ulike grupper i befolkningen kan bygge på strukturer som fører til diskriminering.
Kilde: Store Norske Leksikon.
OK: Retter blikket utover individet og familien og er tilknyttet ytre forhold og strukturer. Slike barrierer kan være tilgjengelighet til aktiviteter, idrettens evne til å informere og tilrettelegge etter behov, samt fordeling av økonomiske ressurser og rammebetingelser.
OK: Synshemmet er en samlebetegnelse for både blinde og svaksynte. Å være synshemmet vil si at man har så nedsatt syn at man opplever det som en utfordring i hverdagen.
Kilde: NRK
PASS PÅ:
Det er litt forskjellig hva mennesker med melaninrik hud syntes er ok at folk sier eller ikke.
Men, det å kalle noen for svart defineres ikke som rasisme. Med mindre det brukes i en negativ rasistisk setting. Mange mener at ordet svart beskriver en kultur mer en farge og at ordet er styrkende. Samtidig er det noen som opplever ordet som negativt. Her er man like forskjellige som på alt annet.
En ting du kan tenke på er jo om man i det hele tatt trenger å beskrive noens hudfarge eller om man kan finne andre trekk ved det mennesket for å beskrive det. Kanskje det er noe ved et menneskets personlighet som like godt kan beskrive det, som hudfargen. Det kan oppleves som godt og fint at ikke hudfargen alltid er det som definerer en hvis man er brun i huden. Om man skal snakke om en hel gruppe og må bruke farge er brun, svart eller melaninrik helt fine ord å bruke.
Kilde: Agenda X - Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no.
OK: Trans brukes som en samlebetegnelse for et mangfold av kjønnsidentiteter og -uttrykk som bryter med samfunnets normer for kjønn. For eksempel kan begrepet «trans*» innebære personer som definerer seg som transpersoner, personer som er født i feil kropp, ikke-binære, kvinne-til-mann og mann-til-kvinne.
Kilde: Bufdir.
OK: Termen «utviklingshemning» kan ansees som et paraplybegrep og en samlebetegnelse for ulike diagnoser og tilstander som er knyttet til språklige, sosiale og kognitive vansker.
Innenfor utviklingshemning er det vanlig å klassifisere grad av utviklingshemning inn i fire undergrupper. Lett/mild, moderat, alvorlig og dyp grad.
PASS PÅ: Bør bare brukes om turister og utenlandsfødte personer som ikke er fast bosatt i Norge. Statistisk Sentralbyrå opererer med en grense for fast bosetting ved seks måneder.
Kilde: NRK.
IKKE BRUK: brukes stort sett ironisk og anbefales ikke.
Kilde: NRK.