Matsvinn.jpg

Enklere, sunnere og mer miljøvennlige matvalg i idretten!

Idrettens puls slår sterkt i hjertet av våre lokalsamfunn. Fra barnas første mål på fotballbanen til høyintensive mesterskapskamper, bringer idretten oss sammen og skaper uforglemmelige øyeblikk. Men med store folkemengder samlet kommer også et ansvar: et ansvar om å sikre at våre arrangementer og vår kioskdrift blir sunnere og mer bærekraftige.

Et skritt mot grønnere menyer?
Kjøttproduksjon kan virke som en selvsagt del av hverdagen, og man finner det ofte både i kiosker på idrettsarenaer og på menyen under lokale arrangementer og idrettsskoler.

Vi har lenge hørt at produksjon av rødt kjøtt har en betydelig miljøpåvirkning, men visste du at det faktisk kan gå med svimlende 15 000 liter vann for å produsere kun ett kilo oksekjøtt? Til sammenligning kreves det kun 1 800 liter vann for å produsere ett kilo hvete. Kjøttproduksjon, og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter, har negativ innvirkning på klima, verdens skoger, vann, menneskers helse, dyrevelferd og rettferdig fordeling.

Disse rettene er ikke bare bedre for miljøet, men de gir også idrettsutøvere og tilskuere muligheten til å ta sunnere og mer bærekraftige valg.

Kortreist mat og samarbeid med lokale bedrifter
Et annet spennende steg mot bærekraft er å fokusere på kortreist mat og samarbeid med lokale bedrifter. Ved å bruke råvarer fra lokale gårder og produsenter, støtter vi nærmiljøet samtidig som vi reduserer karbonavtrykket knyttet til transport av mat. Dette betyr ferskere produkter, bedre smak og en sterkere lokal økonomi.

Tenk deg en kioskmeny full av deilige, lokale spesialiteter – alt fra økologiske grønnsaker til fersk fisk og hjemmebakt brød. Når vi samarbeider med lokale bedrifter, kan vi tilby unike og smakfulle matopplevelser som reflekterer lokalsamfunnets stolthet og mangfold.

Har klubben gode returavtaler?
Et annet viktig aspekt er å minimere matsvinn. I idrettsarrangementer, hvor matservering ofte skjer i stor skala, kan mye mat ende opp som avfall. Dette er ikke bare sløsing med ressurser, men også en etisk utfordring.

Å tenke kreativt rundt restemat er en effetkiv måte å redusere matsvinn på. Overskuddsmat kan brukes til å lage nye, spennende retter. For eksempel kan gårsdagens grønnsaker bli til en deilig suppe eller gryterett, og rester av brød kan forvandles til smakfulle bruschettaer. Med litt kreativitet og planlegging kan vi sørge for at nesten ingenting går til spille.

Vi bør også inngå returavtaler med leverandører og samarbeidspartnere. Samarbeid med lokale veldedige organisasjoner en annen fantastisk måte å gi tilbake til samfunnet på, ved å donere mat som ikke blir solgt, men som fortsatt er fullstendig spiselig og næringsrik.

Et felles ansvar
Disse endringene handler ikke bare om ansvar – de springer ut av en lidenskap og et ønske om en bedre fremtid. Vi har alle makten til å gjøre en positiv forskjell. Gjennom engasjement i din lokale klubb, og ved at vi alle tar bevisste valg som arrangører, foresatte, frivillige eller utøvere, kan vi bygge en kultur hvor bærekraft blir en selvfølge, ikke et unntak.

La oss alle heie på bærekraft – både på banen og utenfor. Sammen gjør vi en forskjell, én sunnere og mer miljøvennlig matbit av gangen.

Kilde:
Greenpeace