Prisen skal henge høyt, og vi tror at en slik standard ble satt ved de tidligere tildelingene.
Byrådet i Tromsø kommune tildeler prisen etter en begrunnet innstilling fra idrettsutvalget
IDRETTSPRISEN 2014
Idrettsåret 2014 startet med et NM-gull til BK Tromsø allerede i januar. Ellers har det gått litt opp og ned med fotballen. TIL klarte jo direkte opprykk til tippeligaen etter bare ett år, mens både TUIL og Fløyadamene rykket ned. Bravo sitt damelag i håndball var nærmest uslåelig i 2. divisjon, men måtte strekke våpen i kvalliken for 1. divisjon. Unge Audun Bangsund fra Tromsø Storm var kaptein for U-16 landslaget i basket. Og mot slutten av året har tidligere idrettsprismottaker, Silje Theodorsen, hatt sin world-cupdebut i langrenn med gode resultater.
Men for å gå litt tilbake i tid. For årets vinner startet det hele i gymsalen på Tromsø Gymnas
tidlig på syttitallet. Skolen hadde en lærer som kom fra Tyskland og som viste seg å inneha gode treneregenskaper, spesielt i fotball, men også i andre ballspill som ikke var ordentlig etablert i Tromsø.
Parallelt med dette skjedde et lite idrettsopprør i Tromsø. Idrettsutøvere hadde lenge sett seg lei på de dårlige treningsfasilitetene byen kunne tilby. Den eneste «idrettshallen» var ei gammel tyskerbrakke som sto på Skattøra og en plasthall som noen privatpersoner fra håndballmiljøet fikk satt opp i Breivika. Idretten mobiliserte og fikk valgt idrettsinteresserte politikere inn i kommunestyret. Resultatet ble bygging av flere idrettshaller i Tromsø på syttitallet.
Dette var med på å legge grunnlaget for de nye idrettene som etter hvert etablerte seg i Tromsø. For – tilbake til gymsalen på Tromsø Gymnas. Her var det i ferd med å etablere seg gode miljøer både i basket og volleyball med Peter Drecker som trener. Skolen sendte et lag til norgescupen i volleyball i 1974. De tapte alle kampene, men turneringen var god lærdom.
Den samme Drecker tok initiativet til å stifte Ballklubb Tromsø, eller bare BK, som klubben i dag benevnes som, den 1. juni 1975. Den gang var det også med et basketlag, som etter hvert ble splittet med klubben, og dannet Tromsø Basketballklubb og senere Tromsø Storm.
Men det er volleyballen vi nå vil fokusere på. De første årene spilte BK’s herrelag i volleyball i 3. divisjon, så opp i den nordnorske 2. divisjon, før de spilte seg opp i den norske eliteserien. Å kvalifisere seg for seriespill på øverste nivå var ikke dagligdags hverken for lagidretten i Tromsø eller i nordnorsk idrett.
Allerede første året de spilte i eliteserien ble BK Tromsø nummer fire i grunnspillet, og kvalifiserte dermed til NM-cupens sluttspill. Søndag 5. april 1981 ble finalen spilt i Alta. BK vant tilslutt med sifrene 3-2 over KFUM Oslo. Ikke bare vant laget kongepokalen og NM-tittel. De var også kvalifisert for europacup. Laget fikk tilnavnet «Dvergene» liksom for å understreke hvor store de var.
Dette var starten på et ti-år da BK fullstendig dominerte norsk volleyball. I denne perioden vant laget 5 NM- titler, og spilte europacup. Som det så slående står i boken om Tromsøs idrettshistorie, «Gull, sølv og Begeistring»: Dvergene var så vist ikke dverger. Tvert i mot. De var giganter.
Da 90-årene startet var imidlertid laget borte fra eliteserien. Årsakene til dette kan være så mange. Kanskje ga all suksessen for stor slitasje både på spillere, støtteapparat og organisasjon. Det finnes sikkert mange meninger og forklaringer om det.
Men så, like etter tusenårsskiftet bestemte BK seg for å vende tilbake til volleyballens ypperste selskap, og da med et mål for øye. Bli best. Det ble ny kongepokal i 2003, i 2004 og 2006, og sølv i 2007. Frem til i dag har laget vært et av de ledene lagene i norsk volleyball, og i januar i år tok BK sin 9. NM-tittel.
BK er i dag den største volleyballklubben i Nord-Norge. Klubben driver et godt rekrutteringsarbeid med lag både på Tromsøya og på Kvaløya. Spillerutvikling er et satsingsfelt i klubben. Flere av klubbens yngre spillere er tatt ut til å representere Norge i utlandet. Også på seniorlandslaget er BK representert med 2 -3 spillere.
Et lag kan ikke oppnå gode resultater uten å ha et godt støtteapparat og gode trenere i ryggen. I denne sammenheng er det vel også på sin plass å trekke frem Edgar Broks som hovedtrener og som en volleyballens frontkjemper gjennom mange år.
Med jevne mellomrom siden volleyballeventyret startet i Tromsø på 80-tallet, har BK sanket sine kongepokaler, foreløpig 9 stk. Den tiende er kanskje på gang. Forrige helg vant BK sin semifinalekamp mot Kristiansund, og er i januar klar for sin 11. finale. Ingen andre klubber i Tromsø er i nærheten av dette.
TROMSØ KOMMUNES IDRETTSPRIS FOR 2014 TILDELES BK TROMSØ
Vi ønsker lykke til med fremtidige kamper og det videre arbeidet med å fremme volleyballsporten i Tromsø.
Ballklubb Tromsø
For tiende gang skal Tromsø kommune dele ut en idrettspris. I statuttene står det at prisen kan tildeles personer, lag eller foreninger tilknyttet idrettsmiljøet i Tromsø kommune. Prisvinneren må enten ha oppnådd gode resultater som er med på å sette Tromsø på kartet, eller på annen måte gjort en fortjenestefull innsats for å løfte idrettsmiljøet i kommunen.